<< Zpět na "Upečte si s námi …"

Upečte si s námi … Kroucený rohlík

Kroucený rohlík patří ke specialitám Pekárny Kabát. Zakládáme si na tom, že vyrábíme kroucené rohlíky podle tradiční prvorepublikové receptury. Kromě ostatních kvalitních surovin přidáváme do kroucených rohlíků i vepřové sádlo. Proč? Vepřové sádlo je tuk, který je v české pekařině používán tradičně již po mnoho generací a v některých druzích pečiva je nenahraditelný. Právě díky přidání vepřového sádla jsou naše kroucené rohlíky výjimečně jemné a vláčné, ale zároveň nádherně křupavé. Že do kroucených rohlíků nepřidáváme žádné chemické látky, náhražky či aditiva, to myslím ani nemusíme zmiňovat. Pekárna Kabát vyrábí své pečivo bez chemie.

Pojďme se podívat na náš výrobní postup. Do díže si připravíme vysokojakostní mouku, cukr, sůl a sušené mléko. Překvapuje vás, že v receptuře narážíte na sušené mléko? Díky sušenému mléku je ale střídka krásně jemná. Přidáme vodu a začneme směs míchat. Asi po jedné minutě, když se všechny sypké části spojí s vodou, přidáme olej a vepřové sádlo. Pokračujeme v promíchávání, dokud nedocílíme tužšího, ale dobře vymíseného těsta.

Těsto nakrájíme na těstové kusy o váze cca 3 kg a poté je rozválíme na pláty o tloušťce půl centimetru. Z těchto plátů posléze ručně vykrajujeme trojúhelníky, které se svinují do tvarů rohlíků. A sice tak, že je rolujeme a dobře utahujeme od širší strany ke špičce. Takto nám vznikne dlouhý rohlík s velkým počtem závitů po stranách.

Hotové rohlíky pokládáme na plech a ohýbáme do tvaru půlměsíce. Vytvarované rohlíky necháme kynout v teplé a dostatečné vlhké kynárně. Po nakynutí vlažíme kroucené rohlíky vodou a sypeme mákem anebo hrubou solí. Nakonec je pečeme v páře při teplotě nad 250°C zhruba 10 minut.

Pokud jste kroucené rohlíky z Pekárny Kabát doposud neochutnali, vřele je doporučujeme.