<< Zpět na "Upečte si s námi …"

Upečte si s námi … Makový závin se švestkami

Makový závin se švestkami patří mezi našimi zákazníky k nejoblíbenějším delikatesám, jaké Pekárna Kabát produkuje. Je ručně vyráběn našimi nejzručnějšími pekaři a řadí se k předním výrobkům v sortimentu sladkého pečiva. Chcete vědět, jak ho v naší pekárně děláme?

Z kvalitní pšeničné mouky, droždí a vody vyšleháme omládek – tedy „kvásek“, který na povrchu poprášíme moukou. Omládek zraje asi 35–45 minut. Správně vyzrálý omládek poznáme tak, že se začne propadat a jeho teplota je kolem 30°C. Proč vůbec omládek při výrobě používáme? Protože závin získá při použití omládku lepší chuť a vůni.

Následně do díže navážíme opět pšeničnou mouku, vodu, cukr, vejce a sůl. Přidáme vyzrálý omládek a mísíme, než se propojí všechny suroviny. Poté přidáváme rostlinný margarín a dál pokračujeme v promíchávání (těsto se mísí 3 minuty pomalu a 7–8 minut rychle). Těsto by mělo být hladké a nelepivé o teplotě 28–32°C.

Připravené těsto je potřeba nechat zrát cca čtvrt hodiny. Potom se z něj naváží kusy o váze 800 gramů, které naši pekaři ručně zpracují do „bochánků“ a nechají je zrát na stole pod plátnem 15–20 minut. Po vyzrání bochánky rozválíme do tvaru obdélníku, položíme na plech s pečícím papírem a začneme roztírat mák. Přidáme švestky (asi 2 centimetry od okraje) a přetáhneme přes ně těsto směrem do středu. Těsto ještě jednou z obou stran zavineme směrem do středu.

Tím nám uprostřed vznikne „rýha“, do které nasypeme máslovou žmolenku a na ni poklademe další švestky. Vytvarovaný závin necháme kynout v kynárně při teplotě 32–35°C přibližně 10–15 minut.

Nakynutý závin potřeme rozšlehaným celým vejce s trochou mléka a posypeme opět máslovou žmolenkou. Pak již stačí vložit závin do trouby a nechat ho péct při teplotě 190°C po dobu 35 minut. Vychladlý závin nakrájíme na kusy, posypeme moučkovým cukrem a pak ho již stačí jen zavézt do našich prodejen.