<< Zpět na "Upečte si s námi …"

Upečte si s námi … Moravský koláč

Pekárna Kabát je proslulá tím, že k výrobě pečiva nepoužívá výrobní linky. Naopak. Naši mistři pekaři ručně vyrábějí každý jednotlivý kousek pečiva. Pojďte se tedy s námi podívat, jak u nás děláme moravské koláče.

Z poctivé pšeničné mouky, droždí, špetky cukru a vody vyšleháme „omládek“, který na povrchu poprášíme moukou. Omládek zraje asi 35–45 minut. Proč vůbec omládek připravujeme? Protože výrobky při použití omládku získají lepší chuť, vůni a barvu. Kvasinka je zároveň lépe připravena na další kynutí a zpracování těsta. K těstu totiž přistupujeme jako k živému organismu, který si zaslouží individuální péči. A přesně tak dělali pečivo naši předkové.

Do díže navážíme pšeničnou mouku, vodu, cukr, vanilínový cukr, vejce a sůl. Nezapomeneme přidat omládek a vše pěkně promísíme a spojíme. Přidáme ještě pravé máslo a opět těsto mísíme. Jakmile máme těsto dokonale spojené, necháme jej v díži zrát. Poté jej z díže vyjmeme, rozdělíme na těstové kusy, které naši pekaři ručně zpracují do bochanů. Ty následně rozdělíme na 30 kusů, každý z nich obalíme v mouce a necháme odpočinout. Těsto je totiž živý organismus, který vyžaduje péči a lásku. Proto nemůžou výrobní linky nikdy plnohodnotně nahradit ruční výrobu zkušených pekařů.

Pořád jste nemohli přijít na to, proč je tak rozdílná chuť mezi našimi a konkurenčními moravskými koláči? My vám to tajemství prozradíme. V Pekárně Kabát totiž jednotlivé odpočinuté kousky těsta rozválíme do malých placek, ty naplníme poctivým tvarohem a ručně uzavřeme do koule. Po nakynutí v kynárně je položíme na vál a dřevěnou raznicí ručně v každém vytvoříme důlek, do kterého přijde následně náplň. A to je ten zásadní rozdíl – v každém našem moravském koláči jsou díky tomuto výrobnímu postupu okraje naplněné tvarohem. Díky tomu je koláč vláčný a chutný. Kdo nepoužívá při výrobě moravských koláčů kvůli vysoké ceně tvaroh, musí vláčnosti dosáhnout pomocí chemických přísad. Ale nemusíte se obávat, chemii ve výrobcích Pekárny Kabát nenajdete.

Pak už stačí jen okraje koláče potřít rozšlehaným celým vejcem, do důlku naplnit vybranou surovinu (např. mák, povidla, tvaroh, jahody atd.), posypat máslovou žmolenkou a koláče dát péct. Divíte se, že nikde v celém výrobním postupu nenajdete potravinářské náhražky ani chemické přísady? Nejsou potřeba. Stačí jen dělat pekařské řemeslo poctivě tak, jak ho dělaly generace před námi.